|
Jakie forum?
|
|
|
|||
|
|||
|
Jakie forum?
Mysle ze watek Koniec forum własciwie sie wyczerpał.Powstaje pytanie jakiego forum bysmy chcieli teraz,nie?
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Jakie forum?
takiego fajnego, żeby ciągle coś się działo i żeby było fajne
![]() http://www.tpzd.republika.pl |
|||
|
09.05.2011, 23:31:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2011 12:48:11 przez sgt.)
|
|||
|
|||
|
RE: Jakie forum?
Ba, chcieć a mieć to dwie różne sprawy... z całą pewnością marzy mi się forum bardziej aktywne - ale to zależy bardziej od Użytkowników niż administracji Forum.
Osobiście jestem zdania, że forum pod względem technicznym jest wzorowym przykładem poprawności: wiele działów logicznie ułożonych, poruszone chyba wszystkie najważniejsze dla życia lokalnej społeczności tematy... pozostaje tylko mieć nadzieję, że Ci, którzy tu czasem zaglądają nabiorą śmialości i zechcą podzielić się swoimi przemyśleniami na różne tematy choćby w krótkiej formie. Dla mnie osobiście ważne jest, żeby dyskusja miała zawsze charakter merytoryczny, oparta byla na wzajemnym szacunku i - co najważniejsze - dobrej woli zrozumienia innych rozmówcow tudzież osiągnięcia porozumienia... nie jest to łatwe, ale możliwe do osiągnięcia. Wystarczy tylko pamiętać, że nikt z nas nie ma wyłączności na prawdę i rację - a będzie dużo łatwiej. Moderatorom ze swej strony chciałbym podpowiedzieć - życzliwie - aby raczej ograniczali się do moderowania forum... ja wiem, że gdyby skasować posty Moderatora to forum skurczyłoby się o połowę ale chwilami wymiana zdań najaktywniejszych przypomina bardziej czat w shoutbox'ie niż dyskusję na konkretny temat. Taka forma też może powodować, że przeciętny użytkownik forum czy po prostu internetu po kliknięciu na interesujący go temat (bo wszak już sam tytuł może zachecać) czuje się w pewnym momencie skonfudowany i zaczyna się zastanawiać "o czym oni tu p....???, miało być o samochodach a jest o sadzeniu pietruchy, szkoda tracić czas..." To jest właśnie najważniejsze zadanie i główna rola Moderatora, aby do takiego "rozwlekania i rozmywania" tematu nie dopuszczać zaś wszelkie OT bezwzględnie tępić. Dyskusja powinna być żywa, każdy post wnosić coś nowego, przytaczać nowe fakty czy argumenty. Kiedy rozmowa dotyczy np. spraw kulturalnych (koncery, wystawy) warto, aby piszący nie ograniczal się do stwierdzeń: "Byłem, było fajnie", bo "fajnie" ma rożne znaczenia dla rożnych ludzi. Warto może zatem pokusić się choćby o krotką recenzję wydarzenia (młodszym Użytkownikom forum umiejętność pisania recenzji może się też przydać na niwie oświatowej, warto poćwiczyć) w ktorej to recenzji napiszemy nie tylko "co było" ale też podzielimy się swoim indywidualnym odbiorem, zachwytem lub niesmakiem, wewnętrzną impresją wywołaną przez kontakt ze sztuką. Oczywiście wszystko o czym powyżej napisalem to tylko takie moje spostrzeżenia, dość wyidealizowany obraz dyskusji internetowej trudny do osiagnięcia realnie. Ale też i nie powinno to być przeszkodą w dążeniu do ideału... Naprawdę jestem dobrej myśli jeśli chodzi o przyszłość forum i jeśli tylko dolożyć trochę starań, reklamy czy choćby ustnej zachęty pośród znajomych i rodziny - to z biegiem czasu forum może stać się naprawdę żywym, dobrze służącym wszystkim mieszkańcom gminy organizmam. Ad Maiorem Dei Gloriam!
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Koniec forum? | Nutka | 39 | 2,925 |
31.10.2011 21:06:46 Ostatni post: piątek! |
|
| Promocja Forum | maciej | 6 | 793 |
23.10.2010 14:29:25 Ostatni post: MAX |
|
| Powstanie forum | Kotka | 24 | 1,983 |
16.05.2010 15:59:34 Ostatni post: MAX |
|
| Forum - kwestie techniczne | sgt | 22 | 1,826 |
28.05.2009 21:21:18 Ostatni post: czarnuch |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

![[Obrazek: powstanie.png]](http://img29.imageshack.us/img29/8576/powstanie.png)
![[Obrazek: bannergn6.jpg]](http://img154.imageshack.us/img154/5653/bannergn6.jpg)