|
Przyszłościowe studia
|
|
|
|||
|
|||
|
Przyszłościowe studia
Jak wiadomo teraz wielu maturzystów zastanawia się nad wyborem dalszej edukacji. Nad studiami trzeba się porządnie zastanowić i wybrać te, po których będzie można znaleźć jakaś konkretną pracę.
Które studia wg Was są najbardziej przyszłościowe, co warto studiować, a których studiów się wystrzegać? |
|||
|
02.07.2008, 18:32:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.07.2008 18:39:58 przez Bronek85.)
|
|||
|
|||
|
RE: Przyszłościowe studia
Jako, że okres moich studiów pomału dobiega końca (niestety
) mogę coś powiedzieć w tym temacie... W chwili obecnej z całą pewnością studia techniczne są na pewno dobrym wyborem, jednak w tej dziedzinie liczy się nie tyle dyplom, co umiejętności. Na pewno tak jest z informatyką. Wielu moich znajomych (łącznie ze mną) rozpoczęło pracę mniej więcej na 3 roku studiów i przy rozmowie kwalifikacyjnej nikt nie pyta, czy skończyłeś studia, tylko co potrafisz. Chociaż na wyższe stanowiska wykształcenie jest oczywiście potrzebne.A rynek jest naprawdę duży i jest w czym wybierać. Najważniejsze jest to, aby robić to, co się lubi. |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Ja jestem zdania, że trzeba wybierać przed wszystkim to co się lubi robić, i to w czym jest się dobrym.
Nie wyobrażam sobie siebie na kierunku który mnie nie interesuje a jest po nim świetna praca. Każdy jest do czegoś stworzony... |
|||
|
|
|||
|
|||
|
mnie jakoś nic nie interesuje,a studia wybrać musze ;/
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
To smutne jeśli ktoś nie ma zainteresowań ani pasji. Na studiach bardzo często "bywają" studenci, którzy nie wiedzą co mają ze sobą zrobić a jeszcze do tego inni ich "krzywdzą" słabymi stopniami. Może czas dorosnąć do poważnych decyzji?
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Ja jestem zwolennikiem jednak praktyki niżeli papierka, który w coraz większym świecie ma niewiele do gadania
![]() Liczy się wiedza poparta doświadczeniem praktyką, niestety żadna Polska szkoła tego nie uczy. Albo uczymy się tego sami, albo ciągle bierzemy udział w wyścigu szczurów. Polska edukacja to w wiekrzości teoretyka, która z praktyką w realu niema nic wspólnego. Co wybrać, hmm najlepiej coś co się lubi robić i sprawia ci to przyjemność. Jeżeli jest takie coś i człowiek czuje się w tym dobrze i pewnie to papierek z uczelni nie gra roli
Pozdrawiam Maciej |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Ci którzy uważają, że nic ich nie interesuje i mają problemem z wyborem studiów, muszą sobie odpowiedzieć na kilka pytań, a może uzyskają odpowiedź i wybiorą chociaż mniej więcej odpowiedni kierunek edukacji.
- Jakie mam zainteresowania? Co robię w wolnym czasie? Co sprawia mi przyjemność? - Jakie przedmioty lubiłem/am w szkole? Z jakich miałam dobre oceny i nie sprawiały mi większych kłopotów? - Kim chciałbym być? (może w przeszłości już padła odpowiedź na to pytanie? Warto znów przemyśleć;p), Często na studiach odkrywa się swoje pasje, poznając też wielu nowych ludzi, który mogą wprost zarazić taką osobę swoimi zainteresowaniami. Zawsze można się zdecydować na zmianę kierunku w czasie studiów:-) Powodzenia! |
|||
|
|
|||
|
|||
|
a po co wszyscy mają iść na studia?
nie jest to ani potrzebne do szczęścia ani obowiązkowe. taak, a jeśli ktoś nie wie, co chce robić to idzie na europeistykę albo administrację. ![]() http://www.tpzd.republika.pl |
|||
|
|
|||
|
|||
|
a ja nie wiem co można robić po europeistyce?
![]() BUM!
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

) mogę coś powiedzieć w tym temacie... W chwili obecnej z całą pewnością studia techniczne są na pewno dobrym wyborem, jednak w tej dziedzinie liczy się nie tyle dyplom, co umiejętności. Na pewno tak jest z informatyką. Wielu moich znajomych (łącznie ze mną) rozpoczęło pracę mniej więcej na 3 roku studiów i przy rozmowie kwalifikacyjnej nikt nie pyta, czy skończyłeś studia, tylko co potrafisz. Chociaż na wyższe stanowiska wykształcenie jest oczywiście potrzebne.

![[Obrazek: powstanie.png]](http://img29.imageshack.us/img29/8576/powstanie.png)

BUM!