Aktualny czas: 22.05.2012, 18:16:14 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manasterz
16.07.2008, 19:48:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2008 19:49:09 przez RomekD.)
Manasterz
Nie wiem czy dobry dział Smile ale skoro na każdy temat więc powinno być w ok.

Jak w tytule - jest w Dubiecku pagórek/ wzgórze o nazwie Manasterz. Znajduje się obok Winne- Podbukowina. Kilka wieków temu znajdował się tam klasztor ojców Bazylianów. Niesety zawierucha dziejowa całkowicie go zniszczyła i nic po nim nie zostało. Jeżeli ktoś odwiedził to miejsce zauważył zapewne, że spory obszar pagórka pokryty jest małymi kamieniami.

Jestem ciekaw czy coś o tym klasztorze słyszeliście. Nie jest to legenda Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17.07.2008, 11:08:30
RE: Manasterz
Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o tym klasztorze. Może mieszkańcy Winnego bardziej się orientują. Ja tylko słyszałam, że ogólnie na manasterzu straszy Wink ale na własne oczy się nie przekonałam Wink
17.07.2008, 12:14:32
Ja nawet niewiedziałam o tym, i nie słyszałam nigdy o manasterzu Tongue Muszę się kiedyś wybrać na to wzgórze! Smile
17.07.2008, 19:54:13
Straszyć nie straszy..ale .. jest tam niezwykła atmosfera.

I co ciekawe .. z daleka,"góra" nie wydaje się duża.. z bliska jest ogromna..a jak już się wejdzie na sam "szczyt" to ma się wrażenie odcięcia od całej okolicy Smile

No i są sarny Smile

Chociaż..jak się podchodzi pod samo wzgórze od strony Dubiecka i starego cmentarza, pod charakterystyczny "lejek" to się robi cisza i wszystko zamiera ... Wink

Lubię tam chodzić. Mam sporo zdjęć z tej okolicy. Jedno jest nawet w galerii Wirtualne Dubiecko.
18.07.2008, 19:57:47
Byłem ciekaw skąd to wzgórze, bo nijak nie pasuje ono do krajobrazu, teraz już wiem. Czy ktoś wie? Jest ono dziełem natury, czy ktoś jej w tym pomagał?
18.07.2008, 21:53:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2008 21:53:45 przez RomekD.)
Raczej naturalny twór. Człowiek mógł go tylko dostosować do swoich celów.
19.07.2008, 19:52:03
o klasztorze nic nie słyszałem, albo nic nie pamiętam......
a kamienie to są.....

[Obrazek: powstanie.png]
http://www.tpzd.republika.pl
30.07.2008, 21:40:59
Skąd ta informacja o klasztorze i to jeszcze prawosławnym? Nijak nie mogę dotrzeć do źródła a zaciekawiła mnie ta informacja. Gdzie można znaleźć coś więcej na ten temat?
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości