|
Manasterz
|
|
16.07.2008, 19:48:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2008 19:49:09 przez RomekD.)
|
|||
|
|||
|
Manasterz
Nie wiem czy dobry dział
ale skoro na każdy temat więc powinno być w ok.Jak w tytule - jest w Dubiecku pagórek/ wzgórze o nazwie Manasterz. Znajduje się obok Winne- Podbukowina. Kilka wieków temu znajdował się tam klasztor ojców Bazylianów. Niesety zawierucha dziejowa całkowicie go zniszczyła i nic po nim nie zostało. Jeżeli ktoś odwiedził to miejsce zauważył zapewne, że spory obszar pagórka pokryty jest małymi kamieniami. Jestem ciekaw czy coś o tym klasztorze słyszeliście. Nie jest to legenda
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Manasterz
Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o tym klasztorze. Może mieszkańcy Winnego bardziej się orientują. Ja tylko słyszałam, że ogólnie na manasterzu straszy
ale na własne oczy się nie przekonałam
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Ja nawet niewiedziałam o tym, i nie słyszałam nigdy o manasterzu
Muszę się kiedyś wybrać na to wzgórze!
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Straszyć nie straszy..ale .. jest tam niezwykła atmosfera.
I co ciekawe .. z daleka,"góra" nie wydaje się duża.. z bliska jest ogromna..a jak już się wejdzie na sam "szczyt" to ma się wrażenie odcięcia od całej okolicy No i są sarny Chociaż..jak się podchodzi pod samo wzgórze od strony Dubiecka i starego cmentarza, pod charakterystyczny "lejek" to się robi cisza i wszystko zamiera ... ![]() Lubię tam chodzić. Mam sporo zdjęć z tej okolicy. Jedno jest nawet w galerii Wirtualne Dubiecko. |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Byłem ciekaw skąd to wzgórze, bo nijak nie pasuje ono do krajobrazu, teraz już wiem. Czy ktoś wie? Jest ono dziełem natury, czy ktoś jej w tym pomagał?
|
|||
|
18.07.2008, 21:53:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2008 21:53:45 przez RomekD.)
|
|||
|
|||
|
Raczej naturalny twór. Człowiek mógł go tylko dostosować do swoich celów.
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
o klasztorze nic nie słyszałem, albo nic nie pamiętam......
a kamienie to są..... ![]() http://www.tpzd.republika.pl |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Skąd ta informacja o klasztorze i to jeszcze prawosławnym? Nijak nie mogę dotrzeć do źródła a zaciekawiła mnie ta informacja. Gdzie można znaleźć coś więcej na ten temat?
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

ale skoro na każdy temat więc powinno być w ok.

ale na własne oczy się nie przekonałam
Muszę się kiedyś wybrać na to wzgórze! ![[Obrazek: powstanie.png]](http://img29.imageshack.us/img29/8576/powstanie.png)