|
Pocałunek w rękę czy to już przeżytek ?
|
|
|
|||
|
|||
|
Pocałunek w rękę czy to już przeżytek ?
Ciekaw jestem dziewczyny co myślicie o pocałowaniu w rękę przez chłopaka. Czy w obecnych czasach nadal jest to okazaniem szacunku wobec kobiety, dziewczyny ?
Czy jest to już niemodny i niepraktykowany wątek. Czy lubicie jak chłopak weźmie waszą dłoń i pocałuje ? czy może jednak chowacie ręce do kieszeni ? Panowie a Wy praktykujecie ten zwyczaj ? Ciekawe jak to z nami jest ![]() Ja osobiście w zależności od sytuacji pocałuje rękę kobiety. Przy spotkaniu z teściowa , przy spotkaniu biznesowym, w szczególności można wywnioskować po znakach niewerbalnych czy w ogóle kobieta "oczekuje" tego od nas czy raczej nie. Ale nie zawsze da sie wyczuć jak w danej sytuacji powinniśmy sie zachować.Im ważniejsze spotkanie tym uważam że ten gest jest bardzo pożądany Smile Pozdrawiam Maciej |
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Pocałunek w rękę czy to już przeżytek ?
hmm w sumie myślę, że to już przeżytek, bo nie wyobrażam sobie, żeby przy przywitaniu moi kumple całowali mnie w rękę hehe nie zdarza się już takie coś.
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Całowanie kobiety/dziewczyny (niepotrzebne skreślić) w rękę jest wyrazem szacunku dla niej. Szkoda, że dziewczyny i kobiety nie egzekwują nadal tego zwyczaju. Wydaje mi się, że jest to wynik źle pojętej emancypacji. Fanka to właśnie kumple powinni całować cię w rękę, wszystko jednak zależy od okoliczności, bo nie zawsze i nie wszędzie to się robi. Na przykład przy spotkaniach w interesach, czy oficjalnych wystąpieniach. Jak wszystko tak i ten zwyczaj zapewne wróci do łask, tylko kiedy to nastąpi?
Zapomniałem dodać, że to od kobiety lub dziewczyny zależy czy będzie całowana w rękę, bo to one pierwsze powinny podawać dłoń- nigdy mężczyzna, czy chłopak nie powinien sięgać po dłoń kobiety lub dziewczyny, bo świadczy to o kompletnym braku wychowania, natomiast najpierw powinien się przywitać z płcią piękną, na przykład skinieniem głowy i czekać cierpliwie na jej reakcję- niestety zwyczaj ten już zamiera. |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Zgadzam się z trawką 70 i to w całej rozciągłości. Pocałunek w rękę to bardzo miły gest, owszem ten zwyczaj zanika i to nie z winy mężczyzn tylko kobiet. Emancypacja emancypacją. Młodzi ludzie raczej uważają to za "przeżytek"- trudno to ich sprawa. Niestety podanie ręki przez kobietę( najpierw) tez nie nie zawsze jest dobrze widziane. W naszym społeczeństwie - tu wiejskim- raczej to mężczyzna wyciąga pierwszy rękę do kobiety albo nie wita się z kobietą wcale jeśli kobieta stoi wsród innych mężczyzn bo wita się tylko z kolegami.To jest bardzo duży nietakt ze strony mężczyzn. Ciesze się , że trawka 70 to człowiek z klasą i wie jak się zachować w różnych sytuacjach. Jestem pewna, że kobieta w jego towarzystwie będzie szanowana i będzie się dobrze się czuła.
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Wg mnie pocałunek w rękę jest bardzo miłym zwyczajem i podobnie jak wiele innych gestów (jak choćby przepuszczanie kobiety w drzwiach) jest oznaką szacunku. Niestety dobre zwyczaje i wychowanie pomału wymierają. Duży wpływ na to mają również organizacje feministyczne. Nie raz spotkałem się z tym, że kobieta czuła się obrażona, że ktoś wręczył jej kwiatek w Dzień Kobiet.
Zgadzam się, że dużym nietaktem ze strony facetów jest przywitanie się z kolegami, traktując w tej sytuacji koleżanki jak powietrze. W środowisku bliskich znajomych, czy przyjaciół, można chyba zrezygnować z konwenansów i nie czekać na to, aż kobieta pierwsza wyciągnie rękę. Jeżeli już się z kimś wita, to trzeba to zrobić ze wszystkimi, bez względu na płeć. Niektórzy widzą rzeczy takie jakimi są i pytają - dlaczego? Ja śnię o rzeczach, których nigdy nie było i pytam - dlaczego nie? George Bernard Shaw |
|||
|
18.07.2008, 14:24:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2008 14:25:38 przez Kotka.)
|
|||
|
|||
|
Może jest to miły zwyczaj dla starszych osób, ale młodzi coraz mniej ten zwyczaj praktykują. Nie dziwie się w sumie, każdy lubi co innego. Co do czekania aż kobieta pierwsza wyciągnie rękę, to radze za długo nie czekać
Kobiety ogólnie myślą, że to -przywitanie się- leży w gestii mężczyzny i może wstydzą się pierwsze podać dłoń? |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Kotka masz rację, kobiety zazwyczaj tak właśnie myślą. Natomiast jeśli mężczyzna podchodzi do przywitania to on je rozpoczyna skinieniem głowy i zwróceniem się do kobiety. Ta zaś może podać mu rękę ale wcale nie musi. Wręcz grubiaństwem jest wyciąganie w takiej sytuacji tzw. "szufli" przez faceta do uścisku dłoni kobiety. Od kobiety zależy też, czy to będzie jedynie uścisk dłoni czy też pocałunek w dłoń- zależy w jaki sposób ją poda.
Przeżytek przeżytkiem ale ciągle uważam, że takie zachowanie się kobiet zmuszałoby wielu facetów do okazywania im szacunku, a i większej powściągliwości w wyrażaniu swych myśli czy różnych zachowań. Niestety " elo laski" jakoś chyba tego szacunku nie wywołuje? Zuza dzięki za słowa uznania, widzę, że znasz się na rzeczy i w związku z tym należysz do ginącego-niestety- gatunku kobiet z klasą. Odnośnie społeczeństwa masz rację, tylko że to społeczeństwo to także Ty, ja, my wszyscy więc to także od nas zależy jak będzie się ono zachowywało. Próbuję w tym temacie uświadomić, że tak naprawdę jaki jest facet i jak się zachowuje w dużej mierze zależy od kobiety- to wynika fizjologii- zaś całowanie w rękę, czy inne "przeżytki" to elementy oddziaływania na tegoż mężczyznę, bo przecież można być "macho" i całować panie w dłoń- jeśli tego sobie życzą oczywiście. Dlatego zwyczaj ten powinien jednak przez panie być kultywowany. |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Nie wiem dlaczego, ale ja osobiście nie lubię jak mężczyzna całuje mnie w rękę, szczególnie taki którego prawie nie znam
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Madziura napisałem wcześniej, że to od kobiety zależy czy chce być powitana pocałunkiem w rękę czy nie. To Ty decydujesz komu wolno to zrobić a komu nie. Denerwuje mnie czasem jak widzę faceta, który wyciąga grabę do kobiety ściska jej dłoń jak w imadle i jeszcze chce ją pocałować mimo, że biedaczka się przed tym broni. Tak samo mnie to denerwuje jak nie witanie się z kobietami stojącymi pośród mężczyzn. Takie zachowania świadczą o kompletnej indolencji ludzi w tych sprawach, zresztą w szkołach tego się nie uczy a w domu rodzice albo nie wiedzą albo nie mają czasu... Dlatego rośnie nam społeczność " kulturnych gości".
|
|||
|
18.10.2008, 00:11:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.11.2008 22:27:03 przez Młoda.)
|
|||
|
|||
|
Pocałunek w rękę? Jak najbardziej tak. Chociaż przyznam się, że nie często mi się to przytrafiało ( jak wyczytałam wyżej, być może z mojej własnej winy ;p). Jednak wyciągając dłoń do mężczynzy, robię to raczej w zwykły sposób lub powiedzmy "skośno-pionowy", m. in. aby nie wprowadzić go w zakłopotanie nietypowym ustawieniem dłoni, jako że o tym geście się zwyczajnie zapomina. Jednak mój wujek, jakkolwiek podam mu dłoń, to zawsze ją ucałuje i jest mi wtedy baaaardzo miło :-))
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

, przy spotkaniu biznesowym, w szczególności można wywnioskować po znakach niewerbalnych czy w ogóle kobieta "oczekuje" tego od nas czy raczej nie. Ale nie zawsze da sie wyczuć jak w danej sytuacji powinniśmy sie zachować.