|
Dzielą lata a łączy miłość czyli o różnicy wieku
|
|
|
|||
|
|||
|
On jest po pięćdziesiątce, ona ma zaledwie dwudziestkę. Ona dobiega czterdziestki, on dopiero wkracza w wiek dojrzały. Czy duża różnica wieku w związku może być przeszkodą w osiągnięciu szczęścia, czy jest najzupełniej zgodna z naturą?
Cytat:W polskiej rzeczywistości duża różnica wieku pomiędzy partnerami to nadal rzadkość. Zakochujemy się w sobie jeszcze w szkole średniej albo na studiach. Polska tradycja jeszcze do niedawna nakazywała kobiecie przed 25 rokiem życia wyjść za mąż, potem zostawała starą panną. Kobiety miały więc szansę tylko w takich grupach wybrać sobie partnera. Choć dziś nikt nie nazwie starą 30-letniej panny, jej mężem lub partnerem zazwyczaj zostaje równolatek albo mężczyzna niewiele starszy. Mówi się nawet, że małżeństwo będzie udane, jeśli mężczyzna jest od kobiety starszy, ale nie więcej niż 7 lat. Zapewne chodziło o to, by mąż jak najdłużej, i to w dobrej kondycji, mógł opiekować się rodziną. Wbrew pozorom temat skomplikowany i trudny. Czy dla Was różnica wieku między partnerami ma jakieś znaczenie? Czy taki związek ma szansę przetrwać? Coraz częściej zdarzają się pary, które dzieli znacząca różnica wieku ale może tak naprawdę to niema większego znaczenia? Jak myślicie? cały artykuł - przeczytaj |
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Dzielą lata a łączy miłość czyli o różnicy wieku
Jeśli dwoje ludzi dogaduje się ze sobą i rozumie to różnica wieku nawet znaczna nie ma tutaj żadnego znaczenia. Jednak bycie w takim związku na pewno wymaga dużo cierpliwości od obydwojga partnerów jak też wielu kompromisów. Czy taki związek może przetrwać i być udanym? Dlaczego nie ?! Oczywiście że może. Osobiście znam wiele par pozostających w takich związkach i jest im całkiem dobrze, niestety znam kilka których drogi się rozeszły, ale mimo to utrzymują ze sobą kontakty towarzyskie. Najgorsze co może spotkać obydwoje ludzi w takim związku to napiętnowanie przez środowisko w którym przyjdzie im żyć, szczególnie kiedy ono jest małe, powiedzmy wielkości Dubiecka. Ludzie potrafią być przykrzy, bo nie rozumieją takich sytuacji. Dlatego cierpliwość jest ważna. Czy mężczyźnie w średnim wieku nie wolno zakochać się w młodej dziewczynie i odwrotnie? Czy kobiecie w średnim wieku nie wolno zakochać się w młodym mężczyźnie i odwrotnie? A co w tym złego?
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Oczywiście, że tak nie może byc!! Bo co powiedzą sąsiedzi i rodzina...
![]() ![]() :)hehehe...
nie będzie niemiec pluł nam w twarz! ni dzieci nam germanił! |
|||
|
|
|||
|
|||
|
opinia rodziny i sąsiadów i ludzi we wsi i szczególnie chłopów z przedmieścia ważniejsza wszak niż przykazania!
![]() http://www.tpzd.republika.pl |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Tak właśnie wygląda rzeczywistość w tej naszej dziurze, że zawsze ktoś coś ma do powiedzenia na temat innych ludzi, oceniania ich zachowań, szczególnie zaś rozsiewania plotek, a sam nie widzi własnego zapchlonego i najczęściej brudnego życia. Dlatego nie radzę nikomu wdawać się w związki z osobami, które są od nas starsze lub młodsze o więcej niż wsiowa norma przewiduje, bo zaraz ploty i złośliwe uwagi zniszczą każde uczucie a nawet potrafią doprowadzić do tragedii. Oczywiście winnych nie będzie.
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
ja tam jestem za łamaniem wszelkaich wsiowych zasad.... i ciekawym jestem co o mnie mówią wszelakie osobistości... kilka ładnych historyjek słyszałem już....
na zdrowie!
![]() http://www.tpzd.republika.pl |
|||
|
|
|||
|
|||
|
Czarnuch masz rację, należy łamać te śmieszne wsiowe zasady, bo przecież chodzi o to, żeby nieszczęsna cywilizacja wlazła w końcu pod strzechy, jednak większość młodych ludzi i nie tylko... płynie w tym wsiowym szambie z prądem. Myślę, że jedni z wyboru, inni bo tak im wygodnie a większość bo tak wypada i na tym kończy się cała bajka. Młodzi nie mogą wiązać się ze starszymi, nie wolno żyć bez ślubu kościelnego, nie wolno się rozwodzić i tp. bo jest to źle przyjmowane przez środowisko, więc najlepiej je zmienić.
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
no, może o rozwody mi nie chodziło i inne 'na kocią łapę życie'
![]() widły w dłoń filozofów wsiowych goń goń goń! ![]() http://www.tpzd.republika.pl |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Miłość po 50-tce? | Nutka | 8 | 772 |
23.08.2008 13:00:04 Ostatni post: Kotka |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

![[Obrazek: powstanie.png]](http://img29.imageshack.us/img29/8576/powstanie.png)